Asset Publisher Asset Publisher

Głóg dobry na serce

Podobno związek głogu z ludzkim sercem sięga poza granice medycyny

Pod koniec maja i na początku czerwca na skraju lasu spotkać możemy zawieszone tuż nad ziemią śnieżnobiałe chmurki. To kwitnący głóg, oszałamiający zapachem i urodą kwiatów. Ponownie zachwyci nas jesienią, kiedy dojrzeją jego czerwone owoce.

Od dawna znane są dobroczynne właściwości głogu. Możliwości lecznicze posiadają zarówno kwiaty, owoce jak i liście. Zawierają wiele cennych substancji w tym witaminy A, B i C, olejki eteryczne, krateginę, flawonoidy i szereg innych. Wyciąg z głogu stosuje się jako łagodny lek nasercowy, używany zwłaszcza przy niedomaganiach serca na tle nerwicowym i miażdżycy. Obniża także ciśnienie krwi i poprawia krążenie. W dawnych czasach owoce głogu stanowiły pożywienie ludności wiejskiej, stąd  zwyczajowe nazwy: zajęcze gruszki, babimąka, ptasi chleb czy diabligruszka. Ta ostatnia nazwa nawiązuje prawdopodobnie do cierni, jaki wytwarzają krzewy głogu.

Dojrzałe owoce głogu (Fot. J. Kuczyńska)

Głóg jest krzewem bądź niewielkim drzewem. W Polsce występują 3 rodzime gatunki: najczęściej spotykany głóg jednoszyjkowy, rzadziej głóg dwuszyjkowy i odgiętodziałkowy. Gatunki te łatwo krzyżują się ze sobą, stąd często mamy do czynienia z mieszańcami. Na szczęście nie wpływa to na ich lecznicze właściwości.